Tabak Tabak Lezzetler Lokma Yemek'te..

Bebek Mevlüdü

Bebek Mevlüdü

Bebek Mevlüdü dini açıdan zorunlu olmasa da pek çok kişi tarafından kültürel bir miras olarak yapılarak günümüze kadar gelmiştir. Mevlüt de yetkin bir hoca misafir edilerek yüksek sesle Kur’an’dan ayetler okunarak bebek için dualar okunur ve güzel dileklerde bulunulur. Duadan sonra ikramlar ve hediyeler verilerek Mevlüt sonlanır. Yöreden yöreye değişiklik gösteren bebek Mevlüdü sadece kadınlar, sadece erkekler veya karma bir şekilde yapılabilir.

Peki bebek Mevlüdü nedir? Bebek Mevlüdü ikramlıkları nelerdir? Bebek Mevlüdü ne zaman yapılır? Merak ettiğiniz bu soruları gelin birlikte cevaplandıralım.

Bebek Mevlüdü Nedir?

Bebeğin kırk günü doldurmasını takip eden süreçte yapılan bebek Mevlüdü nedir? Bebek bekleyen aileler için merak konusu olan bebek Mevlüdü, bebeğin sağlıklı bir ömür sürmesi için yetkili hoca tarafından yüksek sesle Kur’an okuyup dua etmesidir. Bu Mevlüt töreninde aile büyükleri ve en yakınlar bir araya gelerek yeni doğan bebek için çeşitli hediyeler verilir. Aile ise gelen misafirlere çeşitli bebek Mevlüdü ikramlıkları ile karşılık verir.

Bebek Mevlüdü İkramlıkları Nelerdir?

Mevlüdün yapılacağı gün belirlendikten sonra ikramlıklar hazırlanır. Tabi bu ikramlıklar kişiden kişiye farklılık gösterse bile misafirlere belli başlı ikramlıklar hazırlanır. Peki bebek Mevlüdü ikramlıkları nelerdir? Mevlütlerin klasik menüsü haline gelmiş tavuklu pilav ve ayran başta gelmektedir. Hazırlanması ve tüketilmesi kolay olan bu menüyü pide ayran ikilisi devam etmektedir.

Tabi bir de bebek Mevlütlerinin olmazsa olmazı arasında lohusa şerbeti yerini almaktadır. Osmanlıdan günümüze kadar gelen lohusa şerbeti ritüelinin birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle emziren anneye ve bebeği faydası saymakla bitmemektedir. Özel şişelerde servis edilen lohusa şerbetlerini dışarıdan satın alarak temin edebileceğiniz gibi evde kendiniz de hazırlayıp servis edebilirsiniz.

Bebek Mevlüdü ne zaman yapılır?

Bebek Mevlüdü ne zaman yapılır sorusu yeni anne baba olanlar tarafından merak edilse de ne zaman yapılacağına dair net bir görüş bulunmamaktadır. Halk arasında bebeğin yedisi veya kırkı çıktıktan sonra düzenlenmesi gerektiği bilinmektedir. Kimi rivayete göre de kırkı çıkmadan yapılması gerektiğini savunmaktadır. Bilimsel ve dini açıdan net bir bilgiye dayanmayan bu rivayetleri göz ardı edebilir ve sizin için en uygun zamanda Mevlüdünüzü yapabilirsiniz.

Son Eklenen Yazılar

İster kalabalık bir davet verelim isterseniz 3 – 5 kişilik davetlerimiz olsun günlük hayat rutinimizden...
Sevdiğinizle hayatınızı birleştireceğiniz ve tüm çevrenizin yer aldığı bu özel günde her şeyin kusursuz olmasını...
Erkek çocuklarının en özel anlarından biri olan ve anne babaların da bu anı daha da...
Geçmişten günümüze popülerliğini koruyan lokma bilindiği üzere Osmanlı mutfağından gelmektedir. Ülkemizde farklı yörelerde farklı şekillerde...
Ne kadar sağlıklı yaşarsak yaşayalım veya yemek kültürümüz ne kadar farklı olursa olsun koca bir...
Birbirini seven iki kişinin hayatlarını birleştirme süreçlerinde evliliğe giden yolda resmiyet kazanması için nişan törenleri...