Kalabalık sofralarda yenilen ev yemekleri çoğu kişi için oldukça keyiflidir. Bu sofralarda bir araya gelinir, uzun sohbetler edilir. Cemiyet yemekleri Osmanlı döneminden günümüze kadar kültürümüzde oldukça yaygın bir gelenektir. Özel günlerde misafirlerimize kendilerini evlerinde hissedecekleri tencereye yemekler ikram edilmektedir. Cemiyet yemekleri elbette her zaman kutlama anlamında yapılmıyor. İftar, sünnet, düğün veya cenazelerde verilen toplu yemekler cemiyet yemekleri olarak adlandırılmaktadır.
Cemiyet Yemekleri Hijyenik Midir?
Toplu yapılan yemekler genel olarak büyük mutfaklarda, kalabalık ekipler eşliğinde yapılıyor. Büyük mutfakları temiz tutmak pek kolay değildir. Bunun yanında yemeği yapan ekibin her birinin kendisine ve yemeğine dikkat etmesi gerekir. Kalabalık mutfakların yönetimi de oldukça zordur. Buradaki en önemli nokta, yemeklerin yapımında rol alan kişilerin titiz davranmasıdır. Son yıllarda cemiyet yemeklerinde zehirlenme vakalarının sıklaştığını görüyoruz. Bunun bazı nedenleri arasında yemek yapan kişilerin aşçılık eğitimleri almamış olması, mutfak kurallarını önemsememesi ve yemeklerin yapıldıkları yerlerin temizliği konusunda sıkıntılar olmasıdır. Mevsimlere göre mutfaklar karışır. Özellikle yaz aylarında mutfağın serin olması, gıda ürünlerini bozulma durumları açısından oldukça önemlidir.
Cemiyet Yemekleri İçin Özel Mutfaklar
Bu tip kalabalık yemek organizasyonu ile ilgilenen şirketlerin mutlaka özel mutfaklarının olması gerekir. Öncelikle etlerin uygun koşullarda saklanabileceği buz odaları, meyve ve sebzeler için ayrı alanlar. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri için uygun saklama koşulları gereklidir. Bu koşullar sağlanmadığı taktirde yemeklerin bozulması, davetlilerin de bu yemekleri tüketmesi sağlıksız durumlara yol açar. Aynı zamanda mutfaklarda mutlaka hijyen sertifikası bulunmalıdır.
Yemek Transferi
Elbette ki her şey mutfakta bitmez. Toplu yemeklerin transferleri de titizlikle yapılmalıdır. Yemeklerin taşınması için kullanılan araçlar gerekli yemekler için soğutuculu olmalıdır. Bir diğer yandan arabayı süren şoförler ani frenler yapmamalı, çok hızlı araç kullanmamalıdır. Stabil şekilde belirli bir hızda gitmeleri yemeklerin servisi açısından çok daha iyidir. Araç içinde asla sigara içilmemeli, yemeklerin kendi kokuları dışında ek bir parfüm veya araç kokusu kullanılmamalıdır. Yemekler mutlaka sağlam, korunaklı kaplarda götürülmelidir. Servisin kolaylığı için uygun şekilde aktarılmalıdır.
Cemiyet yemekleri geçmişten günümüze toplumumuz için oldukça önemlidir. Bu gibi değerler korunmalı ve hijyenik şekilde her aşaması kontrol edilmelidir. Aksi durumda yemeklerden dolayı zarar gören insan sayısı çok olacağından üzücü durumların yaşanılması kaçınılmaz olacaktır. Unutulmaması gerekir ki bu yemekler herkes içindir. Yaşlılar, çocuklar, belirli hastalıkları olan insanlar… Herkes bunları tüketecektir. Kişiler asla kendi tüketmeyecekleri şeyleri başkalarına tüketmeleri için servis etmemeli, etik değerleri unutmamalıdır.