Tabak Tabak Lezzetler Lokma Yemek'te..

Taziye Yemekleri

Taşımalı Küvet

Bir yakınımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyken taziye yemekleri ile ilgilenmek bir hayli zorlamaktadır. Hatta kimi zaman acımızdan aklımıza bile gelmemektedir. Böyle durumlarda kimi zaman yakınlarımız destek sağlarken kimi zamanda dışarıdan satın alarak çözüm üretmemiz gerekmektedir. Çünkü taziye yemeklerinin İslam dinimizde oldukça önemli bir yeri vardır. Vefat eden yakınımızın ruhu için yaptığımız taziye yemeği geride kalanların görevi olarak yapılması gereken ikramlar olarak günümüze kadar gelmiş ve halen daha sürdürülmektedir.

Peki taziye yemekleri neden yapılır? Taziye yemeklerinin menüsü olarak detaylandırdığımız konu başlıkları ile gelin beraber inceleyelim.

Taziye Yemekleri Neden Yapılır?

Birçoğumuz için merak konusu olan taziye yemeği neden yapılır? Sorusu aslında İslam dinimizde saklıdır. Cenaze kaldırıldıktan sonra cenaze evinde 3 gün taziye için oturulur. Bu süre içerisinde evde yemek pişmez. Akrabalar ve komşular cenaze evine yemek getirirken, ev sahipleri de taziye yemeklerini siparişi vererek taziyeye gelen kişilere ikram edilir. Burada amaç defnedilen kişinin hayrının yapılması, günahlarının hafiflemesi ve 40’ı çıkana kadar ruhunun az acı çekmesidir. İşte taziye yemekleri neden yapılır sorusunun cevabı bu rivayette saklıdır.

Kimi adete göre taziye yemeklerini ilk 3 gün içerisinde dağıtılırken kimisinde 7. Gün kimisinde 40. Günlerde yemek dağıtılır. Taziye yemekleri verilirken de Kuran okutulur ve vefat eden kişinin arkasından bol bol dua edilir. Aynı zamanda bu taziye yemekleri sırasında vefat eden kişinin yakınlarının yanında olunur ve acısı paylaşılır.

Taziye Yemeklerinin Menüsü

Taziye yemeklerinin menüsü yöreden yöreye değişiklik gösterse de kalıplaşmış bazı menüler mevcuttur. Taziye yemekleri menüsü dediğimizde aklımıza şüphesiz ki tavuklu pilav ve ayran gelmektedir. Bazı kesimlerde ise sadece helva kavurulurken bazı kesimlerde menü içeriği çok geniş tutulmaktadır. Bu geniş menü örnekleri ise, pilav, etli nohut, çorba, helva ve içecek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çeşitler içerisinde değişiklik olsa da amaç hep aynıdır. Vefat eden kişinin hayrı için yapılan taziye yemekleri İslam dini açısından önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden günümüze kadar gelmiş ve halen daha vefat eden kişinin ardından yapılması gerekenler arasında yerini almaktadır.

Son Eklenen Yazılar

İster kalabalık bir davet verelim isterseniz 3 – 5 kişilik davetlerimiz olsun günlük hayat rutinimizden...
Sevdiğinizle hayatınızı birleştireceğiniz ve tüm çevrenizin yer aldığı bu özel günde her şeyin kusursuz olmasını...
Erkek çocuklarının en özel anlarından biri olan ve anne babaların da bu anı daha da...
Geçmişten günümüze popülerliğini koruyan lokma bilindiği üzere Osmanlı mutfağından gelmektedir. Ülkemizde farklı yörelerde farklı şekillerde...
Ne kadar sağlıklı yaşarsak yaşayalım veya yemek kültürümüz ne kadar farklı olursa olsun koca bir...
Birbirini seven iki kişinin hayatlarını birleştirme süreçlerinde evliliğe giden yolda resmiyet kazanması için nişan törenleri...