Tabak Tabak Lezzetler Lokma Yemek'te..

Yörelere göre ikram yemekleri ve sunum yöntemleri

Yörelere göre ikram yemekleri ve sunum yöntemleri

Türk yemek kültürümüz birbirinden zengin yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Yöreden yöreye değişiklik gösteren bu yemekler sofralarımızın baş tacı olarak yerini almaktadır. Durum böyle olunca yörelere göre ikram yemekleri ve sunum yöntemleri merak konusu haline gelmiştir.

Bizler de merak edilen birkaç yörenin yemeklerini sizler için derledik. Şimdi gelin yörelere göre ikram yemekleri ve sunum yöntemleri neler detaylarıyla inceleyelim.

Yörelere Göre İkram Yemekleri ve Sunum Yöntemleri

Manisa Bohça Kebabı: Manisa yöresinin ikram yemekleri dediğimizde akla ilk gelen Manisa bohça kebabı lezzetiyle damakta yer edinmektedir. Bol bezelyeli bir et sotenin krebe sarılmış yani bohçalanmış ve daha sonrasında sosla taçlandırılarak fırına sürülmüş halidir.

Yörelere göre ikram yemekleri ve sunum yöntemleri dediğimizde Manisa bohça kebabı bohça şekliyle servis tabaklarında ikram edilir. Fırında üstünün kızartılmasıyla ve sosuyla damaklarda tat bırakan lezzettir.

Hatay Kısırı: Bir diğer adıyla sarmaçi denilen bu kısır Hatay yöresinin gözde ikramlıklarındandır. Bildiğimiz kısırdan çok daha farklı olan Hatay kısırı yoğurularak yapılmaktadır. Yediğimiz kısırlara istinaden daha acı, daha salçalı, ekşili, yağlı ve daha yapışkan bir kıvamı vardır. Renginin koyu olması ve sadece içerisinde yeşillik barındırması ile farkını kolaylıkla gördüğümüz Hatay kısırı çiğköfteyi de andırmaktadır.

Renginin koyu olması ise içerisinde bol miktarda nar ekşisinin ilave edilmesinden kaynaklıdır. Normal kısıra göre de emek isteyen Hatay kısırı sunum yöntemleri olarak marul içinde lokmalık tabaklara dizilerek servis edilir.

Kayseri Yağlaması: Kayseri yöresi dediğimizde akla şüphesiz ki Kayseri yağması gelmektedir. İnce ince açılan bazlamaların üst üste koyularak aralarına da kıyma, soğan, domates ve salçadan oluşan sos ile doldurulmasıyla enfes bir lezzet oluşmaktadır. Sunum yöntemi olarak üst üste koyulan yağlamaların aralarına hazırlanan iç ve sos koyulur. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilerek afiyetle yenilir.

Erzurum Tatar Böreği: Yoğurtla servis edilen Erzurum tatar böreği, el açması hamurun açılması ve kuruduktan sonra üçgen şeklinde dilimlenmesi ile hazır hale gelir. Kaynattığınız ve tuzunu ayarladığınız suyun içinde haşlanarak servis tabağına alınır. Üzerine kıymalı harç ve sarımsaklı yoğurtla eşsiz bir yöresel lezzet elde etmiş olursunuz.

Son Eklenen Yazılar

İster kalabalık bir davet verelim isterseniz 3 – 5 kişilik davetlerimiz olsun günlük hayat rutinimizden...
Sevdiğinizle hayatınızı birleştireceğiniz ve tüm çevrenizin yer aldığı bu özel günde her şeyin kusursuz olmasını...
Erkek çocuklarının en özel anlarından biri olan ve anne babaların da bu anı daha da...
Geçmişten günümüze popülerliğini koruyan lokma bilindiği üzere Osmanlı mutfağından gelmektedir. Ülkemizde farklı yörelerde farklı şekillerde...
Ne kadar sağlıklı yaşarsak yaşayalım veya yemek kültürümüz ne kadar farklı olursa olsun koca bir...
Birbirini seven iki kişinin hayatlarını birleştirme süreçlerinde evliliğe giden yolda resmiyet kazanması için nişan törenleri...